Обновљамо цркву Вазнесења Господњег

Црква Вазнесења Господњег почета је са градњом 1864 године, а завршена и освештана 1865 године. Претрпела је страдање заједно са својим народом за време првог светског рата када јој је звоник срушен од стране како каже прота Чупић: „крштених варвара Аустро-мађара“ 1914 године. После великог рата извршена је њена комплетна обнова, али тада цркви није враћен првобитни изглед него на месту где је стушен звоник само закровљена.

Од овога периода само су мањи радови били на одржавању тј. шминкана. Зуб времена чини своје храм све више пропада како сама фасада тако и сам кров цркве који је био толико лош да је црква на неколико места прокишњавала и претила своду цркве да се због велике количине влаге уруши. Више од педесет посто греда је отрулило па је кров легао на зидове цркве и полако тежина крова је почела да развлачи зидове цркве где су се показале и покотине на своду и зидовима цркве.

Разматрајући ово ситуацију и у разговору са људима из Завода за заштиту споменика културе из Ваљева и хитност њене реконструкције започели смо прикупљање средстава да санирамо кров, јер више није могло да се чека, мало већи снег угрозио би сам свод цркве. Пошто нисмо имали пројекат и предрачун потребног материјала у помоћ нам је притекла фирма из Ваљева „ Трем-градња“ која је извршила комплетан предрачун са потребним материјалом. Одмах смо кренули у реализацију и прикупљање материјала, мислили смо да ће то ићи лако међутим то у опште није било лако, јер велика површина крова захтева много материјала.Град Шабац је обезбедио новац за куповину црепа који је и први стигао у нашу порту. Грађу смо набавили у Б.Башти у количини од 20 кубика, од мештана из села обезбедили смо додатно дрво за даску за дашчање крова. Радове је извела фирма из Ваљева која нам је помогла и са документацијом. Урађена је комплетна замена грађе, постављен нов цреп урађени нови олуци и сливници. Кровна конструкција је комплетно сређена и утегнута. Све је ово урађено 2016 године.

Пошто је остала скела око звоника кренули смо да сређујемо и фасаду на цркви, колико је тешко ишло прикупљање средстава за санацију крова још теже је ишло за фасаду јер њена површина је велика а и сама фасада у јако лошем стању па је и количина материјала велика. Сав потребан материјал смо набавили захваљујући првенствено фирми „Картонвал“ која је донирала већи до материјала.

Остало је да се уради негде око 300 метара квадратних фасаде да се заврши и за то је потребно да скупимо новац за руке мајстора. Даље у плану нам је да санирамо унутрашњост цркве и да санирамо место где је прокисла, али ови радови зависе само од средстава која будемо скупили.

За динарске уплате

Кликните на слику за PDF верзију уплатнице

Кликните на слику за PDF верзију уплатнице